Centrale termice: Ce trebuie să știi despre ele?

Termenul ”centrală” vine de la momentul în care boilerele vechi de abur erau des întâlnite. Centralele termice sunt dispozitive concepute pentru generarea de căldură și apă caldă, atât pentru industrie, cât și pentru casă. Deși este adevărat că există o mulțime de tipuri de cazane, adevărul este că funcționarea lor este similară. Centrala este un rezervor, de obicei din metal, care conține apă ce este încălzită prin arderea combustibililor.

În vremurile trecute, existau doar cazane foarte poluante și nesigure, atât de mulți oameni au renunțat la acest sistem. Cu toate acestea, noile tipuri de cazane sunt mai bune din punct de vedere tehnic și au multe beneficii pentru consumatori. Acesta este motivul pentru care mulți oameni au decis să se întoarcă la cazane mixte (apă caldă și încălzire).

În prezent, putem face diferența între două tipuri de cazane în funcție de utilizarea lor. Cazanele de încălzire încălzesc apa care apoi curge prin radiatoare pentru a oferi o temperatură plăcută în casă. Și cazanele mixte sunt un sistem fantastic care combină ambele funcții în același aparat: încălzesc apa menajeră și, pe de altă parte, apa care curge prin radiatoare, economisind spațiu și bani prin punerea celor două funcții împreună în aceeași echipă. Cazanele oferă căldură radiantă, care încălzește obiectele din camere. În caz contrar, dacă ne referim la generarea de căldură prin intermediul unui coș de fum, obiectele adiacente din cameră vor dura mai mult pentru a prinde căldură. Prin urmare, cazanele dau o căldură mai echilibrată.

Tipuri de centrale termice în funcție de combustibili

Una dintre modalitățile de clasificare a tipurilor de cazane care vă pot interesa cel mai mult este încălzirea cazanelor în funcție de combustibilul pe care îl folosesc pentru încălzirea apei calde.

  • Electrice

Prin operarea într-un mod tehnologic, aceste cazane vă permit să reglementeze puterea care este utilizată, permițându-vă o eficiență energetică mai mare și economii ulterioare. De asemenea, centralele electrice au un mare avantaj, deoarece nu există ardere sau debit de gaz, astfel încât nu va trebui să vă faceți griji cu privire la scurgeri sau o evacuare a fumului.

  • Pe gaz

Boilerele de gaz au fost cele mai frecvente în țara noastră și continuă să fie. Acestea pot funcționa în funcție de trei tipuri de gaz.

  • Centrale pe biomasă

Sunt unul dintre cele mai ecologice sisteme, deoarece cazanele pe biomasă utilizează combustibili vegetali pentru a funcționa. Cei mai interesanți sunt peleții sau lemnele. Datorită acestui fapt, sunt considerate ecologice, deoarece acestea nu produc gaze cu efect de seră și nu depind de combustibili poluanți și nesustenabili.

Economiile de energie merg mână în mână cu montarea unei centrale termice. În fiecare lună, veți observa un consum diminuat, ceea ce înseamnă că investiția în achiziție este amortizată în câteva luni. În plus, montarea unui termostat este extrem de benefică, deoarece veți diminua consumul de energie, reglând temperatura după bunul plac. Atunci când termostatul de ambient detectează faptul că s-a ajuns la temperatura setată, centrala se va opri, nerisipind energie dacă nu aveți nevoie.

Related Posts

Gratar de gradina rezistent, ideal pentru gatit in aer liber

Grătar de grădină, pentru mese delicioase și momente plăcute alături de cei dragi

Ce poate fi mai plăcut decât să te bucuri de aer curat și de preparate savuroase gătite pe grătar, în compania celor dragi? Mici aromați, fripturi suculente…

Autostrada A7

Care este primul tronson al Autostrăzii A7 care se deschide în 2025

Autostrada A7, cunoscută și sub numele de Autostrada Moldovei, avansează rapid, iar primul tronson ce va fi dat în circulație în 2025 este aproape finalizat. Acest segment…

certificat constatator ONRC

Certificatul constatator în procesul de lichidare a unei firme: Ce trebuie să știi?

Certificatul constatator ocupă un loc central în procesul de lichidare a unei firme. Indiferent dacă vorbim despre o societate cu răspundere limitată (SRL), o societate în nume…

Cum poti sa alegi cea mai buna firma de contabilitate

Cum poti sa alegi cea mai buna firma de contabilitate

Alegerea unei firme de contabilitate potrivite este esentiala pentru sanatatea financiara si succesul pe termen lung al unei afaceri. O firma de contabilitate buna poate ajuta la…

Ce spun turiștii care au vizitat Bucureștiul

Ce spun turiștii care au vizitat Bucureștiul?

Bucureștiul, capitala României, este un oraș care atrage anual numeroși turiști din întreaga lume, fiecare venind cu așteptări diverse și curiozități despre cultura locală. Într-o lume în…

Alexandru Ioan Cuza

Cine a fost Alexandru Ioan Cuza și ce a realizat de-a lungul vieții?

Alexandru Ioan Cuza este una dintre cele mai marcante figuri din istoria modernă a României, fiind cunoscut drept cel care a pus bazele statului român modern prin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *