Tulburari de limbaj la copii – cauze si tratament

Copiii mici care invata cunostinte lingvistice au probleme in a rosti corect cuvintele, iar acest lucru este absolut normal. Este ceva ce face parte din procesul natural al invatarii. Abilitatile de vorbire se dezvolta in timp. Copiii stapanesc anumite sunete si cuvinte la fiecare varsta. Pana la varsta de 8 ani, majoritatea copiilor invata sa stapaneasca toate sunetele cuvintelor. Dar unii copii se confrunta cu tulburari de limbaj la copii. Asta inseamna ca au probleme cu rostirea anumitor sunete si cuvinte dupa varsta asteptata. Acest lucru poate face dificila intelegerea a ceea ce incearca micutul sa transmita.

Problemele de sunet ale vorbirii includ tulburarea de articulatie si tulburarea fonologica.

Tulburarea de articulatie se refera la problemele de emitere a anumitor sunete, in timp ce tulburarea fonologica reprezinta incapacitatea de a folosi sunetele vorbirii asteptate in dezvoltare si care sunt corespunzatoare pentru varsta si dialectul copilului.

Tulburari de limbaj la copii - cauze si tratament

​Care pot fi cauzele tulburari de limbaj la copii?

De multe ori, tulburarile de limbaj nu au cauze cunoscute. Dar unele greseli de pronuntie pot fi cauzate de:

  • leziuni ale creierului;
  • dizabilitati de gandire sau de dezvoltare;
  • probleme cu auzul sau pierderea auzului cauzata de infectiile urechii din trecut ce nu au fost tratate corect;
  • probleme fizice care afecteaza vorbirea, cum ar fi despicatura (fanta) palatina sau despicatura (fanta) labiala;
  • tulburari care afecteaza nervii implicati in vorbire.

​Ce copii sunt expusi riscului de a dezvolta tulburari de limbaj?

De multe ori, cauza este necunoscuta. Cu toate acestea, s-a constatat ca exista un risc mai mare de aparitie a tulburarilor de vorbire la copiii cu:

  • tulburari de dezvoltare precum autismul;
  • tulburari genetice precum sindromul Down;
  • probleme de auz;
  • tulburari ale sistemului nervos, cum ar fi paralizia cerebrala;
  • boli precum infectii frecvente ale urechii;
  • probleme fizice, cum ar fi fanta palatina sau fanta labiala;
  • educatie precara primita de la parinti;
  • lipsa sprijinului pentru invatarea acasa.

​Care sunt simptomele tulburarilor de limbaj la copii?

Simptomele depind de tipul de tulburare de limbaj de care sufera copilul. Poate sa aiba probleme in a rosti diferite sunete din cadrul anumitor cuvinte dupa o anumita varsta. Aceasta se numeste tulburare de articulare. Sau poate ca distorsioneaza sau foloseste in mod eronat sunetele anumitor cuvinte. Retine ca unele modificari ale sunetelor pot face parte dintr-un accent. In acest caz, nu sunt erori de vorbire.

Daca micutul face adesea greseli de sunete in cadrul cuvintelor, el poate avea tulburare fonologica. Greselile pot fi frecvente la copiii mici care invata abilitatile de vorbire. Dar daca au trecut de o anumita varsta, poate fi vorba de o tulburare. Semnalele aceste probleme sunt:

  • rostirea unei singure silabe dintr-un cuvant;
  • simplificarea unui cuvant prin repetarea a doua silabe (de exemplu: “coco” in loc de “cotor”;
  • “mancatul” unuia sau mai multor litere dintr-un cuvant;
  • schimbarea anumitor sunete de consoane (de exemplu “latusca” in loc de “ratusca”).

​Cum sunt diagnosticate tulburarile de limbaj la copii?

In cazul in care parintele are suspiciunea ca micutul sau se confrunta cu probleme de vorbire, trebuie sa il duca, in primul rand, la medicul pediatru. La cabinetul pediatrului, copilului i se va verifica auzul pentru inlaturarea suspiciunii ca rostirea incorecta a cuvintelor este cauzata de o problema de auz.

Daca pediatrul exclude problema pierderii auzului, cel mai probabil ca va recomanda pentru micut o vizita la un specialist in logopedie. Logopedul este un expert in vorbire care evalueaza si trateaza copiii care au probleme cu limbajul si comunicarea de orice fel.

Urmarind si ascultand cum copilul vorbeste, logopedul poate determina daca micutul are o tulburare de limbaj. El ii va evalua limbajul si abilitatile vorbirii, tinand cont, de asemenea, de accente si dialect. Acesta poate, de asemenea, sa verifice daca o problema fizica in gura afecteaza capacitatea copilului de a vorbi.

Gasirea problemei si obtinerea de ajutor specializat cat mai devreme sunt esentiale in tratarea tulburarilor de limbaj. Nu ezita, asadar, sa ceri ajutor daca observi ca si copilul tau se confrunta cu o problema de vorbire.

Related Posts

Cozonac traditional deosebit in Bucuresti – Cofetaria Mona Lisa

Introducere In București, există o cofetărie specială care are renume pentru cozonacul său tradițional deosebit – Cofetaria MonaLisa. Această cofetărie oferă un loc unic în care se…

Reguli de aur pentru sala de fitness: ce să nu faci niciodată

Reguli de aur pentru sala de fitness: Ce să nu faci niciodată

Atunci când îți propui să adopți un stil de viață sănătos și să îți îmbunătățești condiția fizică, sala de fitness poate deveni un aliat de neprețuit. Totuși,…

Adăugarea verdețurilor potrivite în ciorba de fasole

Adăugarea verdețurilor potrivite în ciorba de fasole

Ciorba de fasole este o mâncare tradițională, bogată în nutrienți și plină de savoare, dar uneori poate lipsi acel element verdeț care să o completeze perfect. De…

părul gras

5 remedii pentru părul gras – scapă de problema ta!

Părul gras poate fi o problemă frustrantă pentru multe persoane. Se poate simți inestetic și neplăcut, dar cu câteva modificări în rutina ta de îngrijire a părului…

Hrana și aspectul părului

Hrana și aspectul părului: O legătură puternică

Părul nostru este una dintre caracteristicile noastre distinctive și, în același timp, una dintre cele mai sensibile la schimbările din stilul de viață și dieta noastră. Dacă…

Prevenirea cancerului de colon prin alimentație

Prevenirea cancerului de colon prin alimentație

Cancerul de colon este una dintre cele mai comune forme de cancer în întreaga lume și reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Cu toate acestea, există…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *