Totul despre stivuitoare

Stivuitoarele sunt folosite în varii domenii, incluzând agricultura pentru activitățile de ridicare pe care omul de unul singur nu le-ar putea realiza. Pentru diferitele activități vor exista și diferite tipuri de stivuitoare.

Aceste utilaje acționează datorită unei combinații a sistemului hidraulic, a sistemului de scripete și altele, pentru a ridica materialele de greutăți mari, pentru a fi transportate din punctul A în punctul B.

Stivuitoarele sunt folosite în mare parte pentru a transporta încărcăturile pe distanțe lungi, pe diferite tipuri de terenuri, motiv pentru care au fost adoptate și de agricultură. Aceste utilaje sunt potrivite mai ales pentru proiectele ample, unde efortul de a ridica devine imposibil.

Un stivuitor este alcătuit din:

 • Grila de protecție încărcătură – împiedică deplasarea sarcinii;
 • Cărucior – baza stivuitorului, fixat pe șinele catargului;
 • Protecție cabină – protejează operatorii;
 • Furci – transportă sarcini;
 • Catarg – ridică și coboară sarcina;
 • Contragreutăți – stabilizează stivuitorul;
 • Alimentare – stivuitoarele pot fi alimentate pe bază de pile de combustibil, gaz propan, benzină, motor diesel sau baterii;
 • Anvelope – pot fi pneumatice sau solide;
 • Cadru – toate elementele stivuitorului sunt legate de acesta.

Tipuri de stivuitoare

Există o multitudine de tipuri de stivuitoare, folosite pentru diferite activități, atât pe șantiere, cât și în agricultură.

 1. Stivuitoare contrabalansate

Stivuitoarele contrabalansate prezintă o furcă în partea din față, iar pe spate o greutate care oferă stabilitate. Majoritatea le vor utiliza în interior, chiar dacă au capabilități pentru activitățile în aer liber.

Există variante ce prezintă 3 sau 4 roți, pe gaz. Modelele electrice sunt considerate ca fiind camioane cu motor electric. Pot avea anvelope solide sau anvelope pneumatice.

 1. Stivuitoare pentru teren accidentat

Stivuitoarele pentru terenul accidentat sunt niște alegeri excelente în cazul în care alegi să-l folosești pentru agricultură. Prezintă anvelope masive, gonflabile, care oferă o stabilitate crescută pe orice fel de suprafață.

Acestea prezintă motoare mai puternice față de cele pentru interior, ajutând operatorii să le manevreze mai ușor. Adeseori, permit transportul unor greutăți care ajung și până la 3.630 kg în condiții de zăpadă, noroi și gheață.

 1. Manipulator telescopic

Manipulatorul telescopic este un stivuitor care prezintă un braț articulat și extensibil. Îți oferă posibilitatea de a ridica sarcini la înălțimi foarte mari, fiind un fel de combinație între macara și stivuitor.

Brațul prezintă furci duble, ce au capacitatea de a muta paleți cu o greutate cuprinsă între 2.500 și 7.600 de kg. Sunt folosite și pentru spațiile înguste care impun unghiuri neobișnuite, făcându-le ideale atât pentru agricultură, cât și pentru construcții.

 1. Montator de camion

Acestea mai sunt denumite și stivuitoare cu piggyback, din cauza portabilității și posibilității de utilizare vaste. Sunt mici, compacte, ceea ce oferă posibilitatea de a ridica capacități mici.

 1. Off-Roaders

Off-Roaders sunt folosite în special în industria construcțiilor și a agriculturii, alături de alte utilaje și accesorii, precum:

 • Tractoare;
 • Combine;
 • Scarificatoare;
 • Semănătoare păioase.

Alte tipuri de stivuitoare pot fi:

 • Motostivuitoarele – stivuitor autopropulsat de un motor cu ardere internă;
 • Electrostivuitoarele – stivuitor autopropulsat de un motor electric ;
 • Stivuitorul cu catarg retractabil pietonal – compact, achiziționat mai mult în interes personal;
 • Stivuitor cu furcile laterale – manevrabil, atât pentru hale, cât și pentru mediile exterioare;
 • Transpaletul electric – stivuitoare ce prezintă o coloană în poziție verticală, rapide.

Avantajele principale ale acestor utilaje

Într-un parc de utilaje agricole nu are cum să lipsească măcar un stivuitor, datorită beneficiilor pe care le aduce atât operatorilor, cât și celui ce le-a achiziționat.

 1. Siguranța angajaților este pe primul loc

Industria agriculturii nu este tocmai cea mai sigură. Însă, datorită avansurilor tehnologice și a stivuitoarelor de diferite modele, angajații sunt mai izolați de potențialele riscuri. Sunt o alternativă sigură, inovativă și simplă de utilizat, iar riscul de accidentare este minimizat la maxim.

 1. Economisești timp, bani și resurse

Stivuitoarele te ajută să îți fluidizezi munca, jucând un rol principal în manipularea sarcinilor într-un timp scurt, fără a fi nevoie de mai multe utilaje sau angajați. Un singur om poate să fie operatorul stivuitorului și să transporte marfa cu ajutorul său, fără a depune efort fizic.

 1. Design-ul este compact

Datorită design-ului compact stivuitoarele garantează eficiență în orice fel de depozit, deoarece permit pătrunderea pe cele mai înguste culoare.

Cum pot fi utilizate stivuitoarele?

Stivuitoarele pot fi utilizate pentru a ridica, muta si depozita mărfuri și materiale într-o varietate de medii, cum ar fi depozite, fabrici, hale de producție, magazine și porturi. Ele pot fi utilizate pentru a manipula cutii, butoaie, containere, paleți, bunuri imobile și alte obiecte grele sau voluminoase. Stivuitoarele sunt de obicei conduse de un operator care se află în cabina stivuitoarei sau care le controlează prin intermediul unui dispozitiv de comandă portabil. Stivuitoarele pot fi echipate cu diferite tipuri de brațe, gripe sau dispozitive de ridicare pentru a facilita manipularea diferitelor tipuri de încărcături.

Stivuitoarele sunt folosite în special pentru ridicarea mărfurilor și transportul lor dintr-o zonă în alta, minimizând riscurile ce pot să apară la locul de muncă.

 1. Modernizările în infrastructură

Guvernele oricărei țări investesc sume impresionante de bani pentru modernizarea infrastructurilor, mai ales unde există o economie în plină creștere. Astfel, cererea de stivuitoare a crescut, deoarece ele pot fi folosite pentru gestionarea sarcinilor voluminoase li foarte grele:

 • Gestionarea betonului prefabricat;
 • Gestionarea materialelor la vrac.
 1. Depozite și distribuție

Locul unde o să vezi cele mai multe stivuitoare sunt în depozite. La nivel global, companiile de distribuție și depozitare reușesc să țină pasul volumului impresionant de muncă cu ajutorul stivuitoarelor de diferite tipuri. Companiile de logistică vor avea nevoie de:

 • Stivuitoare cu culoar îngust;
 • Stivuitoare de paleți;
 • Stivuitoare contrabalansate.
 1. Agricultură

Stivuitoarele sunt folosite și în agricultură, deoarece fluidizează munca, chiar dacă există terenuri accidentate. Sunt printre cele mai folosite pentru transportarea mărfurilor specifice domeniului. Alte utilaje alături de care stivuitoarele lucrează sunt tractoarele și combinele.

Utilizarea stivuitoarelor acoperă aproape orice domeniu din diferite piețe. Aceste tehnologii sunt o gură de aer pentru cei ce au afaceri în logistică și distribuție, deoarece au posibilitatea de a crește eficiența și de a-și ajuta angajații, minimizând pe cât posibil riscurile de la locul de muncă.

În concluzie, stivuitoarele sunt unelte indispensabile în mai multe industrii, care le permit operatorilor să ridice, să mute şi să depoziteze încărcături grele sau voluminoase într-un mod eficient şi sigur. Există o varietate de tipuri de stivuitoare disponibile pentru a se potrivi nevoilor diferitelor medii de lucru, inclusiv stivuitoare electrice, diesel şi pe gaz, precum şi stivuitoare cu control la mână sau prin intermediul unui dispozitiv de comandă portabil. 

Este important ca operatorii să fie bine instruiţi în utilizarea şi întreţinerea stivuitoarelor pentru a minimiza riscurile de accidentare sau daune. Stivuitoarele sunt un instrument esenţial pentru a face faţă cerinţelor de manipulare a încărcăturilor în diverse industrii.

Related Posts

Descopera cat de capricioasa este vremea in localitatile din Salaj

Descopera cat de capricioasa este vremea in localitatile din Salaj

Vremea capricioasa este o constanta in viata noastra, iar localitatile din judetul Salaj nu fac exceptie. Cu schimbari bruste de temperatura si fenomene meteorologice imprevizibile, climatul in…

Totul despre viața lui Henri Coandă

Totul despre viața lui Henri Coandă

Henri Coandă, unul dintre cei mai remarcabili inventatori și ingineri români, a fost o figură centrală în dezvoltarea aviației și tehnologiei moderne în secolul al XX-lea. Viața…

truse prim ajutor

5 lucruri pe care trebuie sa le verifici chiar acum daca esti sofer

Soferii sunt o categorie importanta de oameni, deoarece ei au dreptul legal de a se inscrie in trafic. Acest lucru vine cu multiple beneficii, dar si cu…

https://www.livepr.ro/ce-trebuie-sa-stii-despre-vremea-romania/

Afla mai multe despre vremea in Romania

Romania, situata in partea de sud-est a Europei, este caracterizata printr-o clima variata si interesanta. De la Marea Neagra la Carpati si pana la Dealurile Transilvaniei, tara…

design interior

Transformarea simplă a locuinței: Creativitate de la Idei Simple

Căminul este sanctuarul nostru personal, locul unde ne refugiem pentru confort și liniște. Dar cum transformăm un simplu spațiu într-un cămin plin de căldură și personalitate? Idei…

Ungaria

Ungaria: cum se prezintă piața imobiliară în 2023

Piața imobiliară din Ungaria a fost într-o continuă evoluție în ultimii ani, influențată de factori precum creșterea economică, schimbările demografice și evoluția cererii și ofertei de locuințe….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *