Tot ce ar trebui sa stii despre depozitarea anvelopelor

Inlocuirea anvelopelor de sezon nu este doar o indeplinire a unei obligatii legale, ci o masura de siguranta in trafic. Atunci cand ai doua seturi de anvelope, cate unul pentru fiecare sezon, o data la cateva luni te confrunti cu o problema: unde si cum le depozitezi? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa prelungesti prin depozitarea anvelopelor durata de viata a unui set de anvelope.

Trebuie curatate inainte de depozitare

Primul pas pe care trebuie sa-l faci inainte de a depozita anvelopele este sa le cureti. O poti face la spalatorie, la vulcanizare sau acasa. Unele ateliere de vulcanizare auto au aparate speciale care curata rotile inainte de a fi depozitate. O poti face foarte usor si in garaj sau in parcarea din fata casei, cu apa calda si sapun. Curatarea anvelopelor te ajuta in primul rand sa le inspectezi in amanuntime pentru a evalua daca mai pot fi montate pe masina peste cateva luni. Adancimea benzii de rulare, semnele de imbatranire sau obiectele contondente infipte in cauciuc sunt mult mai vizibile pe o suprafata curata. De asemenea, praful si murdaria aplica o presiune superioara si grabesc procesul de imbatranire a anvelopei daca sunt lasate in astfel de conditii timp de cateva luni. Atentie, insa, la procesul de uscare! Inainte de a fi depozitate, asigura-te ca anvelopele proaspat spalate sunt perfect uscate. Asezarea lor umeda in depozit este la fel de periculoasa.

Presiune optima in roti

Presiunea rotilor este la fel de importanta nu doar in timpul mersului, ci si in perioada de depozitare. Verificarea periodica a presiunii rotii de rezerva este o masura pe care o aplici atat pentru asezarea ei in bune conditii, cat si pentru a te asigura ca atunci cand va fi nevoie sa o echipezi, anvelopa va rezista. Acelasi lucru este valabil si pentru rotile depozitate in extra-sezon. Daca fiecare set de anvelope are jante proprii, inainte de a le aseza la pastrare pe cele demontate trebuie sa completezi cu aer pana ajung la presiunea recomandata. Aceasta manevra va preveni deformarea cauciucurilor, atata timp cat sunt asezate corespunzator. Daca le umfli prea mult sau prea putin, jantele sau alte obiecte care le ating vor provoca deformari ale anvelopelor si o uzura peste masura.

Depozitarea anvelopelor cu sau fara huse

In magazinele de profil exista huse speciale din plastic pentru depozitarea anvelopelor. Acestea imbraca roata de jur imprejur, prevenind patrunderea prafului, mizeriei sau impuritatilor. Sacul in care intra roata trebuie sa fie opac si inchis etans. Poti folosi chiar saci menajeri de exterior, de mari dimensiuni, preferabil cu banda de inchidere la gura. Inainte de-a sigila sacul, incearca sa scoti tot aerul, pentru a preveni deteriorarea compusilor de cauciuc din cauza umiditatii.

Asezarea anvelopelor fara jante

Anvelopele fara jante se depoziteaza in pozitie verticala, asa cum sunt echipate si pe masina. Nu trebuie stivuite, nici atarnate cu lanturi de tavan. Pentru a nu se uza peste masura in partea inferioara din cauza propriei greutati, periodic trebuie intoarse, astfel incat sarcina sa fie preluata uniform.

Asezarea anvelopelor cu jante

Anvelopele cu jante sunt mai putin pretentioase in ceea ce priveste asezarea. Achizitia de jante pentru fiecare set de roti este recomandata si din punct de vedere al depozitarii. Rotile cu jante pot fi asezate atat in picioare, in rastel, cat si stivuite sau suspendate de perete cu ajutorul unor lanturi.

De felul cum vor fi asezate si de conditiile in care vor sta timp de cateva luni va depinde starea in care le vei gasi cand le vei monta din nou pe masina. Hotelurile pentru anvelope iti asigura cele mai bune conditii de depozitare, insa trebuie sa platesti pentru acest serviciu. Daca alegi depozitarea anvelopelor in regie proprie, trebuie sa dispui de un loc racoros, uscat si curat. Asezarea corespunzatoare se face fara greutati aplicate asupra lor si fara substante periculoase in incinta.

Related Posts

specialist în consultanță fonduri europene

Rolul unui consultant în procesul de obținere a fondurilor europene: De ce ai nevoie de expertiză?

Obținerea fondurilor europene reprezintă o oportunitate majoră pentru dezvoltarea proiectelor de afaceri, infrastructură sau inițiative sociale. Aceste fonduri oferă resurse financiare esențiale pentru antreprenori, organizații non-guvernamentale sau…

fotograf Timișoara talentat

Tipuri de servicii foto și beneficiile colaborării cu profesioniști

Fotografia a devenit o parte integrantă a vieții noastre, oferindu-ne posibilitatea de a imortaliza momente prețioase, de a ne exprima creativitatea și de a spune povești prin…

Interregional Calatori compania de transport care ofera mereu siguranta

Interregional Calatori compania de transport care ofera mereu siguranta

Intr-o lume in care mobilitatea rapida si sigura devine din ce in ce mai importanta, companiile de transport joaca un rol vital in asigurarea calatoriilor fara griji…

mobila la comandă Timișoara

Ghid practic pentru alegerea mobilierului la comandă

Alegerea mobilierului pentru locuință poate fi o provocare, întrucât este adesea greu să găsești piese care să îndeplinească atât nevoile estetice, cât și cele funcționale pe care…

usa metalica apartament

Cum alegi cea mai buna usa metalica de apartament? Afla aici!

S-ar putea sa fie o provocare adevarata sa alegi cea mai buna usa metalica apartament! In primul rand, exista foarte multe optiuni disponibile – pe care sa…

asigurările RCA din luna Aprilie 2024

Cum se schimbă asigurările RCA din luna Aprilie 2024

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus Parlamentului un set de inițiative legislative menite să aducă schimbări semnificative în sector. Aceste propuneri marchează, fără îndoială, cea mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *