Scurt ghid pentru alegerea centralelor termice

Deși soarele încă ni se arată, începem să ne facem griji cu privire la încălzirea pe timpul iernii. În ajutorul tuturor, ne vin centralele termice. Însă, înainte de a o alege pe cea potrivită pentru nevoile noastre, este bine să știm câteva aspecte în funcție de care să putem decide mai ușor. Ce-i drept, socoteala de acasă se schimbă în târg, cu toate acestea va fi mai bine să știm care sunt criteriile ce ne vor ghida în alegerea centralei termice.

La ce să fim atenți când alegem centrala termică?

Suprafața locuinței este importantă atunci când suntem în căutarea unei centrale și, de asemenea, trebuie să știm cum putem aproxima numărul de kW consumați de aceasta. Consumul total este influențat de cât de mare este suprafața locuinței, temperatura majorată pentru a încălzi locuința și de gradul de izolare al casei noastre.

Cum putem calcula capacitatea necesară de încălzire pentru centrala idealăꓽ

Capacitatea de încălzire (kW) = Suprafața (m³) x Înălțimea (h) x Coeficientul de încălzire (W/m³).

Trebuie să știi că există mai multe tipuri de centrale termice, dintre care amintim versiunile pe gaz, lemne, pe paleți, electrice. Dacă locuiești în mediul urban, o centrală pe lemne nu este cea mai bună alegere, iar asta deoarece centrala are nevoie de o cameră specială, de preferat izolată de restul camerelor. În plus, se poate întâmpla să fii nevoit să secționezi lemnele, iar dacă locuiești la bloc, acest lucru este extrem de anevoios. Majoritatea celor din mediile urbane optează pentru versiunile de centrale termice pe gaz/electrice.

Verificarea periodică a centralelor

În cazul centralei pe gaz, este nevoie de o verificare periodică a acesteia, pentru a se minimiza riscurile unei posibile scurgeri de gaze. De asemenea, fiecare astfel de tip trebuie să fie completat și de un senzor de gaze, care în situațiile în care acesta detectează prezența unui miros de gaze (în multe cazuri, senzorul semnalizează și mirosurile de parfum, fum de țigară), centrala se oprește din funcțiune.

Eficiența centralei este denumită și randament energetic. Valoarea randamentului este dată de raportul dintre necesarul de încălzire și cantitatea de resurse consumate pentru a acoperi nevoile de încălzire.

Optează pentru centrale termice care vin însoțite de o garanție de minim 24 luni, iar mărcile care produc modele bune, oferă, în general extinderea garanției. Nu uita, de asemenea, că fiecare tip de centrală necesită o verificare și o revizie. Acești doi termeni nu sunt același lucru, astfel revizia testează funcționalitățile centralei, pentru ca aceasta să ofere un randament maxim, iar verificarea are în vedere excluderea eventualelor incidente care pot avea urmări nefaste.

Related Posts

Gratar de gradina rezistent, ideal pentru gatit in aer liber

Grătar de grădină, pentru mese delicioase și momente plăcute alături de cei dragi

Ce poate fi mai plăcut decât să te bucuri de aer curat și de preparate savuroase gătite pe grătar, în compania celor dragi? Mici aromați, fripturi suculente…

Autostrada A7

Care este primul tronson al Autostrăzii A7 care se deschide în 2025

Autostrada A7, cunoscută și sub numele de Autostrada Moldovei, avansează rapid, iar primul tronson ce va fi dat în circulație în 2025 este aproape finalizat. Acest segment…

certificat constatator ONRC

Certificatul constatator în procesul de lichidare a unei firme: Ce trebuie să știi?

Certificatul constatator ocupă un loc central în procesul de lichidare a unei firme. Indiferent dacă vorbim despre o societate cu răspundere limitată (SRL), o societate în nume…

Cum poti sa alegi cea mai buna firma de contabilitate

Cum poti sa alegi cea mai buna firma de contabilitate

Alegerea unei firme de contabilitate potrivite este esentiala pentru sanatatea financiara si succesul pe termen lung al unei afaceri. O firma de contabilitate buna poate ajuta la…

Ce spun turiștii care au vizitat Bucureștiul

Ce spun turiștii care au vizitat Bucureștiul?

Bucureștiul, capitala României, este un oraș care atrage anual numeroși turiști din întreaga lume, fiecare venind cu așteptări diverse și curiozități despre cultura locală. Într-o lume în…

Alexandru Ioan Cuza

Cine a fost Alexandru Ioan Cuza și ce a realizat de-a lungul vieții?

Alexandru Ioan Cuza este una dintre cele mai marcante figuri din istoria modernă a României, fiind cunoscut drept cel care a pus bazele statului român modern prin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *