Daca esti unul dintre milioanele de romani care se confrunta cu dinti foarte afectati sau cu dinti lipsa, trebuie sa stii ca ai optiuni. Nu trebuie sa te adaptezi la viata fara dinti. Daca ai dinti rupti, cariati, sparti sau infectati, fa-ti o programare la un medic dentist pentru o examinare amanuntita. Iar in cazul in care ai unul sau mai multi dinti care iti lipsesc, exista optiuni si pentru inlocuirea lor. Medicul dentist iti poate elabora un plan de tratament pentru a-ti rezolva orice problema.
Care sunt optiunile pentru remedierea problemei dinti lipsa sau foarte deteriorati?
Optiunile pe care ti le va suferi medicul dentist depind de gravitatea starii de sanatate a dintilor sau de cati dinti iti lipsesc. Posibilitatile includ urmatoarele:
- Plomba dentara. Denumita, in termeni medicali, obturatie dentara, plomba este un material specific care se insereaza in structura dintelui dupa ce aceasta a fost curatata de carii si bacterii. Cel mai folosit material pentru plombele dentare este compozitul fotopolimerizabil, o rasina ce imita foarte bine structura dintelui, avand, de asemenea, o putere de adeziune foarte mare.
- Coroana dentara. Coroana dentara este un dispozitiv protetic fix, ca un “capac” cu aspectul unui dinte, ce se utilizeaza atunci cand pacientul a avut parte de un implant dentar sau a fost supus unui tratament endodontic.
- Tratamentul de canal radicular. Daca deteriorarea dintelui a avut un impact asupra radacinii dentare sau daca pulpa dintelui a fost infectata, cel mai probabil ca dentistul va alege sa curete canalul si sa inlocuiasca pulpa cu un material biocompatibil. In urma acestui tratament, o coroana dentara va fi plasata deasupra canalului radicular pentru a oferi o protectie suplimentara.
- Puntile sau protezele dentare. Daca dintii deteriorati cad sau sunt extrasi, medicul va putea restabili aspectul si functionalitatea danturii prin inserarea unei punti sau a unei proteze dentare.
- Implanturile dentare. Cea mai buna solutie din ziua de azi pentru inlocuirea unui dinte lipsa este tratamentul de implant dentar. Implantul ramane in gura pacientului in permanenta, functionand si aratand ca un dinte natural. In plus, implantul dentar previne pierderea osoasa la nivelul maxilarului.
Pentru ca sanatatea ta orala sa fie cat mai buna, este esential ca dintii lipsa sau deteriorati sa primeasca tratamentul adecvat. Daca te confrunti cu astfel de probleme dentare, nu ezita sa mergi la un control stomatologic pentru a le trata.