Persoanele vârstnice sunt considerate o categorie vulnerabilă a societății din cauza limitărilor ce intervin odată cu vârsta. În cele mai multe cazuri, apropiații, rudele sau moștenitorii direcți nu le pot oferi celor în vârstă îngrijirea de care aceștia au nevoie.
În primul rând, din punct de vedere al sănătății, este obligatoriu să aveți studii de specialitate în acest domeniu. În al doilea rând, de cele mai multe ori, domiciliul nu mai coincide cu cel al persoanei vârstnice, astfel că nu putem vorbi despre o supraveghere permanentă.
Mutarea într-un cămin de bătrâni este soluția ideală pentru această etapă a vieții. Cei în etate vor avea parte de tot confortul și siguranța de care au nevoie pentru a se simți apreciați, respectați și împăcați. Mai mult decât atât, există numeroase activități pe care aceștia le vor realiza pentru a le crește satisfacția privind propria existență.
Ce înseamnă mutarea într-un cămin de bătrâni? 3 aspecte esențiale
O astfel de decizie va schimba radical cursul vieții unei persoane vârstnice. Stilul de viață va fi mult mai sănătos, activitatea mentală va fi pusă în mișcare, iar interacțiunile vor fi mult mai diverse. Iată 3 aspecte esențiale despre mutarea într-un cămin dedicat persoanelor vârstnice:
1. Sănătatea
Supravegherea permanentă în centrele destinate persoanelor vârstnice este soluția ideală pentru a interveni prompt. Trebuie să luați în calcul că o persoană vârstnică ce locuiește singură poate să aibă oricând nevoie de ajutor și să nu reușească să îl solicite.
Intervenția rapidă a personalului specializat înseamnă o îmbunătățirii sănătății și a condiției fizice. Diferența între domiciliu și un cămin pentru bătrâni este cât se poate de evidentă: se va interveni prompt cu soluții adaptate, specifice și de ajutor.
2. Socializarea
Persoanele vârstnice au nevoie de socializare în permanență. Experiența îndelungată a vieții pe care au trăit-o merită și se dorește a fi împărtășită și cu cei din jur. Nu de fiecare dată avem timpul necesar pentru a-i asculta și pentru a povesti alături de ei. Lipsa comunicării și, mai ales, pierderea partenerului de viață pot conduce spre depresie sau anxietate. Aceste două afecțiuni sunt extrem de periculoase pentru persoanele în vârstă, de aceea trebuie să fie evitate pe cât se poate de mult.
Mutarea într-un cămin pentru bătrâni este exact ceea ce au nevoie pentru a se simți importanți. Își vor descoperi pasiuni și experiențe comune, se vor lega prietenii și se vor împărtăși opinii de moment. Toate aceste lucruri au o semnificație imensă pentru persoanele în etate.
3. Condițiile
Căminele pentru persoane vârstnice se supun legislației în vigoare privind modul de funcționare. Astfel, atât din punct de vedere al condițiilor igienico-sanitare, cât și al alimentației, intimității și spațiului personal, bătrânii se vor bucura de tot confortul de care au nevoie.
Alimentația este special gândită pentru nevoile unor persoane vârstnice. Acolo unde este cazul se va interveni pentru modificarea rețetelor în situații de regim sau diete alimentare.
Siguranța vârstnicilor este prioritatea căminului
Atunci când vorbim despre siguranță există un complex de aspecte la care ne raportăm: sănătate, siguranță psihică și psihologică, siguranță socială și familială. Primordiale sunt fiecare în parte pentru a-i crea vârstnicului confortul de care are nevoie în această etapă a vieții.
Mutarea într-un cămin pentru persoane vârstnice nu este un prim pas spre marginalizarea socială și nici nu ne dorim ca acest lucru să se întâmple. În permanență se realizează demersuri și numeroase activități pentru a preveni separarea vârstnicilor de restul societății. Bineînțeles că în această ecuație se ține cont și de autonomia persoanei în cauză.
Totodată, mutarea într-un cămin pentru persoane vârstnice poate reprezenta îmbunătățirea relațiilor inter-familiale. Se vor încuraja în permanență vizitele și se va pune accent pe timpul petrecut alături de membri ai familiei.
Din punct de vedere al securității psihice și psihologice, este foarte ușor în această perioadă să se creeze anumite stări nefavorabile. De cele mai multe ori, copiii își schimbă domiciliul după ce cresc, fapt care conduce inevitabil bătrânii la singurătate.
Pentru care vârstnicii să se simtă cât mai liniștiți mental, căminul vine în sprijinul lor prin acțiuni de socializare, interacțiuni și petrecere a timpului liber. Sentimentul de abandon, experimentat în singurătatea de la locuință și cel care se poate instala într-un timp foarte scurt, va fi eradicat complet atunci când vor ajunge într-un astfel de loc.
Întreg personalul se va îngriji de siguranța și confortul persoanelor vârstnice. Rolul căminului pentru bătrâni este de a veni în sprijinul lor prin empatie, medicamentație și tratament, supraveghere și încurajare.