Mandrinele sunt instrumente foarte importante, fără de care burghiele ar fi ineficiente. Burghiele sunt folosite pentru a găuri și freza anumite materiale. Burghiul este folosit pentru găurirea pieselor ce urmează să fie prelucrate, în diferite fabrici.
Mandrina este piesa ce fixează burghiul în mașina de găurit. Utilizarea burghiului oferă numeroase avantaje. Mandrinele fac posibile toate aceste beneficii. Fără ele, burghiul ar fi instabil în mașina de găurit.
Mandrinele fac parte din sculele și uneltele de care un profesionist în activitățile de bricolaj are nevoie. Este un accesoriu important pentru realizarea proiectelor într-o manieră profesionistă, de o calitate înaltă.
Există mai multe tipuri de burghie:
- Pentru beton;
- Pentru metal;
- Pentru lemn.
Diferitele tipuri de burghie au ridicat nevoia de diversificare a mandrinelor. Astfel, au apărut mai multe tipuri, ce pot fi depozitate într-un dulap pentru scule de bricolaj, în atelierul oricărui meseriaș.
Tipuri de mandrine pentru burghiu
Mandrinele sunt un sistem de prindere, esențial pentru buna funcționare a burghielor. Mandrina oferă numeroase avantaje, în funcție de tipul său. Mandrinele țin burghiele, care sunt unelte ascuțite de oțel, folosite pentru utilizarea găurilor cilindrice și axiale.
1. Mandrina cu cheie
În mandrina cu cheie, burghiul se poate introduce în mod obișnuit, care se poate strânge sau slăbi cu ajutorul unei chei. Cheia va strânge în siguranță burghiul, pentru ca proiectul să nu ridice nici un fel de risc.
Sistemul nu este tocmai foarte practic. Trebuie să ai grijă de cheia cu care strângi burghiul pentru a nu o pierde.
2. Mandrină cu două bucșe
Mandrina cu două bucșe nu are nevoie de cheie. Pentru a strânge burghiul în mandrină vei avea nevoie de ambele mâini.
Apucă ferm de o parte a mandrinei cu o mână, în timp ce cu ajutorul celeilalte mâini vei roti de altă parte pentru a slăbi sau strânge burghiul în mandrină.
3. Mandrina cu o bucșă
Nici acest sistem nu are nevoie de cheie, fiind mai practic decât primul tip de mandrină. Este o opțiune convenabilă și din punctul de vedere al mecanismului de strângere și de strângere a burghiului.
Mandrina cu o bucșă poate să fie operată cu ajutorul unei singure mâini. Cealaltă mână este liberă, oferindu-ți posibilitatea de a ține unealta în mână.
4. Mandrina SDS
Mandrina SDS este un sistem de prindere a burghielor, potrivit doar pentru mașinile de găurit cu SDS. Funcționează doar cu un anumit tip de burghie speciale. Acestea sunt foarte ușor de montat.
Dacă vrei să găurești metalul sau lemnul cu ajutorul burghielor normale cu o mandrină SDS, vei avea nevoie de un accesoriu, adică de un adaptor SDS+.
5. Racord hexagonal
În majoritatea cazurilor, șurubelnițele cu acumulator prezintă un racord magnetic cu 6 laturi, de unde și numele de hexagonal. Acesta funcționează ușor diferit față de celelalte tipuri.
Trage ușor de mandrină în față pentru a putea monta accesoriul. Este un sistem de închidere și deschidere. După ce burghiul a fost montat, poți lăsa elibera mandrina.
Pentru ce sunt folosite mandrinele?
Mandrinele sunt sisteme de strângere a burghielor pe diferite scule și unelte de înșurubat. Există mandrine cu strângere rapidă pentru burghie cu dimensiunile cuprinse între 2 și 13 mm.
Mandrinele sunt realizate din materiale calitative, rezistente pentru utilizarea în activitățile specifice bricolajului. Pentru a o înlocui, va fi nevoie să o demontezi de pe sculă.
Mandrina este de fapt un accesoriu important pentru bormașini și alte instrumente de găurire. În funcție de mărimea burghielor, vei putea găsi pe piață mai multe modele de mandrine potrivite.
Însă, cele mai întâlnite modele de mandrine sunt:
- Cele cu cheie;
- Cele fără cheie.
Mandrinele cu cheie se vor folosi de o componentă metalică, cu ajutorul căreia se va fixa burghiul. Modelele fără cheie, fixarea bitului sau a burghiului se va realiza printr-o mișcare de prindere a mandrinei cu o mână și operare a bormașinii cu cealaltă.
Pentru a te asigura că burghiul a fost prins foarte bine în mandrină, trebuie să realizezi o mișcare de rotație. Mandrinele sunt accesorii de bricolaj ce te țin în siguranță în timpul proiectelor.
Cum se schimbă o mandrină?
Când burghiul nu mai funcționează corect, înseamnă că mandrina va trebui să fie schimbată. Mulți nu înțeleg cum se poate schimba o mandrină, însă, este necesar să știi cum să dai jos cartușul de pe burghiu. Doar după va începe procesul de dezmembrare propriu-zis.
În lumea bricolajului, schimbarea mandrinei a devenit o operațiune de rutină. Așadar, este necesar să știi cum se poate schimba. Vei avea nevoie de un șurub cu care slăbești mandrina care a fost poziționată pe ax.
Trebuie să fii atent, deoarece șurubul este cu înfiletare inversă. Vei deșuruba mandrina în direcția în care ești obișnuit să înșurubezi. Nu forța, deoarece există posibilitatea de a strica filetul de pe ax, devenind un defect major.
Pentru a te asigura că schimbi mandrina corect, poți cere sfatul unui profesionist în domeniu, care te poate învăța cum să o schimbi, de fiecare dată când ai nevoie, în funcție de modelul de mandrină.
Așadar, odată ce ai schimbat mandrina, proiectele tale de bricolaj pot continua fără probleme. Piața accesoriilor de bricolaj a cunoscut o creștere continuă în ultimii ani de zile, motiv pentru care vei găsi orice tip de mandrină cauți.
Cum alegi cele mai bune mandrine?
Când alegi mandrine pentru burghiu, trebuie sa ții cont de următoarele caracteristici:
- Diametrul burghiului: trebuie să alegi o mandrină care are diametrul potrivit pentru burghiul pe care-l ai.
- Grosimea burghiului: dacă ai un burghiu foarte gros, trebuie să alegi o mandrină mai puternică care să poată suporta presiunea exercitată de burghiu.
- Tipul burghiului: dacă ai un burghiu cu filet, trebuie să alegi o mandrină care are filet pentru a putea fi prinsă în burghiu.
- Materialul mandrinei: trebuie să alegi o mandrină din material durabil, precum oțelul, care va rezista la uzura în timp.
- Prețul: este important să alegi o mandrină care se încadrează în bugetul tău, dar nu trebuie să faci rabat de la calitate pentru a face economii.
Magazinele cu scule profesionale sunt locul potrivit unde poți găsi cele necesare. Mandrinele sunt instrumente ce te vor ajuta, deoarece vor ține burghiul în poziția potrivită pentru acțiunile de găurit, astfel, riscurile la locul de muncă scad considerabil, folosind mandrina potrivită.