Expresivitatea emotionala, neconventionalitatea, vitalitatea si pasiunea, perceptivitatea, crearea de legaturi intre lucrurile irelevante, sinteza si vizionarea lucrurilor dintr-o alta perspectiva sunt toate calitati ce ar trebui sa defineasca orice copil. Toate acestea pot fi incurajate prin libertatea de joaca si incurajarea creativitatii.
Creativitatea copiilor – 5 pasi simpli
Puteti face aceste lucruri pentru copiii din viata dumneavoastra urmand 5 simpli pasi.
1. Lasati copilul sa se joace liber si dezorganizat, in mod regulat. Jocurile ce presupun reguli, precum sporturile, sunt mai benefice daca adultii nu intervin si cei mici preiau comanda. Joaca in aer liber, alaturi de alti copii ii va ajuta sa isi dezvolte abilitati sociale, cognitive, creative si fizice, care le vor fi de ajutor pe intreg parcusul vietii.
2. Desemnati spatii creative in casele dumneavoastra. Un colt artistic, un ungher pentru citit sau scris, sau un fort sunt doar cateva idei care vor invita copilul sa isi exprime liber creativitatea copiilor. Lasati un colt al sufrageriei doar pentru lucrarile sale artistice sau imbodobiti peretii cu desenele si picturile sale. Acesta o sa se simta mandru de ceea ce a realizat si de aprecierea primita.
3. Creati invitatii la joaca. Invitatiile la joaca pot fi cat de simple sau de elaborate doriti, dar este important sa invitati, si nu sa fortati, copiii sa se implice in diverse activitati. Permiteti copilului sa exploreze materialele si sa creeze fara indicatiile dumneavoastra. Ii puteti invita pe cei mici la joaca lasand plastelina, betele pentru modelat si alte jucarii la vedere, pentru a avea acces usor la ele.
4. Incurajati explorarea in siguranta si puneti la dispozitia celor mici obiecte si locuri pe care sa le cerceteze si care sa le implice utilizarea tuturor simturilor. Permiteti-le sa isi asume riscuri si sa faca descoperiri. Spuneti „da” mai des. Invitati copiii sa danseze in ploaie, sa sara in balti, sa se joace in noroi si sa picteze cu mainile. Mizeria poate prezenta si unele beneficii care merita efortul.
5. Teatrul dramatic permite copiilor sa isi exprime sentimentele. Acest lucru se intampla natural atunci cand copiii imita adulti, animale si alte lucruri din jurul lor. Acest lucru ii ajuta sa inteleaga lumea in care traiesc si ii invata sa faca fata problemelor si diferitelor situatii. Stimulati nevoile lor naturale de a imita prin a-i lasa sa imbrace costume de carnaval si sa foloseasca accesorii ori de cate ori doresc.