Sprijinul acordat vârstnicilor este o obligație a statului și o datorie morală a aparținătorilor. În cazul în care aceștia din urmă nu își pot exercita datoria față de cei în vârstă, cazarea într-un centru pentru bătrâni este varianta cea mai practicată.
Această categorie de persoane se bucură de o serie de facilități și activități care contribuie la creșterea calității vieții prin asigurarea celor necesare unui trai decent. Direcțiile de Asistență Socială de la nivel local întreprind numeroase demersuri precum: efectuarea cumpărăturilor de bază, servicii de consiliere psihologică și terapie sau servicii de informare.
De asemenea, pentru aceștia există chiar și numere de telefon special alocate pentru a solicita ajutorul. Viața fără aparținători nu este doar neplăcută, ci poate fi și riscantă sau plină de nevoi pentru o persoană vârstnică.
În ce condiții se poate caza o persoană fără aparținători?
În această situație se află foarte multe persoane vârstnice, însă nu de fiecare dată cunosc și beneficiile de care pot avea parte. Contextul în care se înscriu este unul primordial, în special în cazul în care vârstnicul nu se poate gospodări, îngriji și alimenta singur.
Din punct de vedere al criteriilor de eligibilitate, vârstnicii care necesită îngrijire au întâietate. În funcție de veniturile pe care le primesc, se va stabili și cuantumul de plată aferent cazării într-un cămin pentru bătrâni. În situația în care persoana vârstnică nu înregistrează venituri, rezidența sa în centru va fi subvenționată și suportată în totalitate de către stat.
În primul rând, vor fi obligatorii câteva demersuri pentru a înainta o solicitare primăriei pe raza căreia își are persoana vârstnică domiciliul sau rezidența. Urmează completarea în scris a unei declarații prin intermediul căreia persoana în cauza își va manifesta acordul față de cazarea într-un centru și va declara existența sau inexistența copiilor sau aparținătorilor legali. În cazul în care aceștia totuși există, se va menționa motivul pentru care nu o pot îngriji.
Dacă vorbim despre o persoana vârstnică fără aparținători legali care realizează un venit, aceasta va fi obligată să atașeze dosarului și o dovadă (cuponul de pensie sau o adeverință). La acestea se adaugă investigațiile medicale, fișele de evaluare socio-medicală și certificatul de deces sau, după caz, divorț soț/soție.
Toate informațiile privind condițiile în care o persoană fără aparținători legali se poate caza într-un centru pentru bătrâni fără adăpost le puteți găsi atât în mediul online, cât și la aviziere. Este recomandat să faceți o scurtă analiză a documentelor și condițiilor de cazare pentru a fi pregătit atunci când depuneți dosarul.
Bătrânii fără aparținători au o vulnerabilitate crescută
Se vorbește despre gradul de vulnerabilitate crescut în cazul persoanelor vârstnice fără aparținători ca fiind un fapt extrem de popular. Singurătatea este, de cele mai multe ori, „boala” de care bătrânii se tem cel mai tare.
Pierderea soțului sau a soției poate cauza traume severe. În lipsa unor persoane care să le fie alături, viața vârstnicilor poate deveni anostă și anxioasă. Cazarea într-un cămin pentru bătrâni este calea prin care aceștia pot ajunge în centrul societății, socializând și simțindu-se acceptați și importanți.