Ce știe să facă un aparat de cafea?

Prepararea cafelei este un adevărat ritual în fiecare colț al planetei, iar fiecare cultură are propriile tradiții, tehnici și moduri distincte de a o savura. Pentru a rezulta o băutură excelentă, întreg procesul preparării necesită un aparat de cafea dotat cu funcții diferite. Considerate ca fiind „reginele cafenelelor”, espressoarele profesionale sunt utilizate în cea mai mare parte, după cum sugerează și numele, în mod profesionist în cafenele și baruri, deși există și versiuni pentru uz casnic.

Datorită temperaturilor ridicate și presiunii apei obținute, se presupune că aceste mașini extrag toată aroma cafelei. Rezultatul? O băutură cu aromă intensă, cremoasă, ideală pentru a te putea bucura de o ceașcă de cafea bună. Să discutăm despre principalele caracteristici ale acestor mașinării și ce pot acestea să facă.

Principalele avantaje ale unui aparat de cafea

 • Rezervorul generos permite prepararea mai multor cafele simultan

În primul rând, atunci când vorbim despre capacitatea espressorului profesional, ne referim de fapt la dimensiunea rezervorului de apă. În general, capacitatea variază de la 1 la 3 litri, iar acest aspect contează atunci când dorești prepararea mai multor băuturi simultan.

 • Au presiunea ideală pentru băuturi fine și cremoase

Presiunea este un factor determinant în ceea ce privește alegerea espressoarelor, deoarece aspectul spumos și cremos al cafelei depinde de aceasta.

 • Permit reglarea temperaturii și a cantității de apă

La espressoarele manuale utilizatorul poate alege cantitatea de apă, iar la cele automate, acestea determină în mod autonom cantitatea de apă care va fi utilizată. Versiunile moderne au un pilot de temperatură, a cărui funcție este de a indica temperatura cea mai potrivită pentru a începe procesul de pregătire.

 • Macină boabele de cafea

Datorită faptului că au o încorporate râșnițe, espressoarele moderne permit și controlul asupra tipului de măcinare, adică, dacă să fie grosieră sau mai fină.

 • Pot menține temperatura băuturii

Unele modele de espressoare încălzesc ceașca la aceeași temperatură ca și cafeaua, astfel băutura își poate păstra temperatura pentru o perioadă mai lungă de timp.

Ce caracteristici au aparatele de cafea?

Aceste tipuri de aparate folosesc o temperatură de 90°C,  rezultând astfel o cafea ce își păstrează aroma și esența. Espressoarele au de obicei, o duză de spumare a laptelui și, cel mai important, pompa de presiune. Presiunea este cheia și determină cremozitatea cafelei.

 • Ușurința de utilizare: Desigur, este recomandat să citești instrucțiunile de folosire pentru a utiliza mașinile în mod corespunzător.
 • Estetica: aspectul fizic al aparatului nu este fundamental, dar este un „plus” regăsit în noile modele de espressoare. Pentru uz casnic, se recomandă și modelele portabile, care nu ocupă deloc mult spațiu. În plus, acestea sunt ideale pentru călătorii!
 • Ușor de curățat: Este esențial ca aparatul de cafea să fie întotdeauna curat, din acest motiv, modelele noi de espressoare dispun de funcția de autocurățare.

De obicei, espressoarele automate constau din:

 • Râșniță ceramică pentru boabe de cafea – Cele mai moderne modele îți permit să reglezi nivelul măcinării.
 • Filtru de cafea de unică folosință sau lavabil și suport pentru filtru.
 • Duză pentru spumarea laptelui – versiunile moderne îți permit să ajustezi înălțimea duzei pentru a permite intrarea unei cești sau a unui pahar înalt.
 • Pompă de presiune – Presiunea se măsoară în bari și poate ajunge, în funcție de puterea cafetierei, la o presiune de 15 până la 20 bari.
 • Rezervor de apă de mare capacitate – până la 3 litri de apă.
 • Rezervor de lapte detașabil pentru depozitare în frigider.
 • Au un control electronic al steamerului
 • Timer pentru dozarea cafelei
 • Alarme pentru cantitatea de cafea și apă
 • Display care afișează eventualele erori

Tipuri de espressoare

 • Espressoare manuale

La acestea vei controla întregul proces, de la măcinare până la spumarea și vaporizarea laptelui, astfel încât rezultatul final va depinde și de tine.

 • Espressoare semi-automate

Dacă vrei să simți satisfacția de a prepara un espresso cu propriile mâini (dar nu vrei să te ocupi de întreg procesul), poți cumpăra un espressor semi-automat. Tu decizi cât de multă cafea vrei să pui.

 • Espressoare automate

Acestea îți permit să alegi intensitatea cafelei și cât de spumos vrei să fie laptele, dar, de obicei, totul se face doar prin apăsarea unui buton afișat pe panoul espressorului. Espressoarele automate sunt ideale pentru cei care nu dispun de timp sau de cunoștințe despre prepararea diferitelor tipuri de băuturi pe bază de cafea.  

 • Filtru de cafea

La aceste dispozitive apa este turnată într-un rezervor de apă pe partea de sus și încălzită cu un dispozitiv de încălzire încorporat, iar apa fierbinte curge printr-un filtru umplut cu cafea măcinată. Cele mai multe aparate au o placă de încălzire pe partea de jos pentru a menține cafeaua caldă. Ca și dezavantaje, este nevoie de timp pentru a pregăti o ceașcă plină de cafea (o medie de 10 minute) și te limitează să faci doar cafea simplă, neavând posibilitatea atașării unui dozator de lapte.

 • Espressoare portabile

Sunt relativ noi pe piață, însă și-au căpătat mulți adepți, în special pentru cei care călătoresc des și care pe parcursul călătoriei nu dispun de mijloacele necesare pentru a-și prepara cafeaua. În ceea ce privește calitatea espressorului, acestea nu pot fi comparate cu cele manuale și semi-automate, dar sunt o opțiune excelentă pentru cei care caută o alternativă rapidă și ușor de utilizat, fără a reduce calitatea cafelei.

Dacă îți place cafeaua puternică și intensă, un espressor automat ar fi cea mai bună alegere. În primul rând, apa este încălzită la temperatura optimă, de aproximativ 90 °C. Nu uita faptul că apa clocotită distruge cafeaua, oferindu-i un gust amar. Espressorul poate fi folosit și pentru prepararea cafelei cu lapte, însă sortimentele pot fi extrem de variate, iar asta și deoarece multe dintre espressoare sunt dotate cu un sistem de spumare a laptelui, funcția fiind utilă pentru prepararea diferitelor tipuri de cafea.

În concluzie, nu se poate afirma ce poate face un aparat de cafea, deoarece funcțiile sale și preparatele rezultate diferă în funcție de model, dacă este unul automat, manual, de exemplu. Pe lângă cafeaua simplă, pe care o poți face cu orice aparat, se pot obține și băuturi delicioase pe bază de cafea și lapte, însă doar espressoarele care permit utilizarea capsulelor de lapte ori au integrate un dispozitiv de spumare a laptelui. 

Related Posts

Descopera cat de capricioasa este vremea in localitatile din Salaj

Descopera cat de capricioasa este vremea in localitatile din Salaj

Vremea capricioasa este o constanta in viata noastra, iar localitatile din judetul Salaj nu fac exceptie. Cu schimbari bruste de temperatura si fenomene meteorologice imprevizibile, climatul in…

Totul despre viața lui Henri Coandă

Totul despre viața lui Henri Coandă

Henri Coandă, unul dintre cei mai remarcabili inventatori și ingineri români, a fost o figură centrală în dezvoltarea aviației și tehnologiei moderne în secolul al XX-lea. Viața…

truse prim ajutor

5 lucruri pe care trebuie sa le verifici chiar acum daca esti sofer

Soferii sunt o categorie importanta de oameni, deoarece ei au dreptul legal de a se inscrie in trafic. Acest lucru vine cu multiple beneficii, dar si cu…

https://www.livepr.ro/ce-trebuie-sa-stii-despre-vremea-romania/

Afla mai multe despre vremea in Romania

Romania, situata in partea de sud-est a Europei, este caracterizata printr-o clima variata si interesanta. De la Marea Neagra la Carpati si pana la Dealurile Transilvaniei, tara…

design interior

Transformarea simplă a locuinței: Creativitate de la Idei Simple

Căminul este sanctuarul nostru personal, locul unde ne refugiem pentru confort și liniște. Dar cum transformăm un simplu spațiu într-un cămin plin de căldură și personalitate? Idei…

Ungaria

Ungaria: cum se prezintă piața imobiliară în 2023

Piața imobiliară din Ungaria a fost într-o continuă evoluție în ultimii ani, influențată de factori precum creșterea economică, schimbările demografice și evoluția cererii și ofertei de locuințe….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *